Jak zrobić wielkanocną paschę?

Pascha to tradycyjna potrawa pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Do przygotowania tego smacznego deseru potrzeba twarogu lub mleka, śmietany, masła, żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii.
Dzisiaj mamy dla Państwa kilka przepisów na przygotowanie wielkanocnej paschy. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z nimi.

Pierwszy przepis na paschę

Składniki:

  • 50 dag znakomitego sera twarogowego,
  • 4 żółtka,
  • 20 dag cukru,
  • 15 dag masła lub margaryny,
  • pół szklanki słodkiej śmietanki,
  • cukier waniliowy, bakalie, pomarańcza do udekorowania

Wykonanie

1.      Żółtka utrzeć z cukrem i zaparzyć je gorącą śmietanką. Całość przełożyć do innego naczynia z gorącą wodą i ubijać tak długo, aż masa zacznie gęstnieć i utraci specyficzny zapach surowych jajek.

2.      W osobnym naczyniu utrzeć na  gładką pianę masło.

3.      Następnie dodawać do ubitego masła po łyżce trzykrotnie zmielonego sera oraz przestudzonej masy jajecznej z cukrem waniliowym. Wszystko dalej ucierać.

4.      Gdy masa będzie już gotowa, należy wsypać bakalie.

5.      Plastikowe sitko należy wyłożyć serwetką o gęstym splocie, przełożyć do niej przygotowaną masę, zawinąć brzegi i na wierzch przykryć talerzykiem. Odstawić do przestudzenia.

6.      Przed podaniem paschy zaleca się jej przełożenie na szklany talerz i udekorowanie ćwiartkami pomarańczy.

Drugi przepis na paschę

Składniki:

  • 2 litry mleka,
  • 25 dag śmietany (kwaśnej i gęstej),
  • 25 dag masła,
  • 6 żółtek,
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru,
  • 3 cukry waniliowe,
  • zapach waniliowy,
  • bakalie,
  • kakao,
  • biszkopty.

Wykonanie

1.      Mleko należy wymieszać ze śmietaną, żółtkami, cukrem waniliowym i zagotować.

2.      Powstały w trakcie gotowania twarożek trzeba odcedzić i ostudzić.

3.      Utrzeć masło z cukrem i twarogiem, dodać zapach waniliowy i bakalie.

4.      Przygotować tortownicę i ułożyć na jej spodzie biszkopty.

5.      Do jednej części paschy dodać kakao, włożyć ją do tortownicy, na ułożone wcześniej biszkopty.

6.      Z wierzchu położyć drugą część paschy – białą.

7.      Całość oblać polewą czekoladową.

Trzeci przepis na paschę

Składniki:

  • ​100 g sera twarogowego tłustego
  • 100 g miodu
  • 70 g masła
  • 3 żółtka
  • 20 g cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 plaster cytryny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g migdałów obranych
  • 50 g rodzynek
  • 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mus:

  • 400 g brzoskwiń w syropie
  • 40 g dżemu morelowego
  • 200 g bananów
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Wykonanie:

  1. Orzechy włoskie, migdały oraz rodzynki należy usmażyć we wrzątku. Następnie odsączyć z wody, a orzechy wraz z migdałami lekko przesiekać. Część bakalii pozostawić do dekoracji.
  2. Przygotuj rondel z wodą do gotowania oraz miskę o pojemności ok. 1,5 l, która średnicą będzie odpowiadała średnicy garnka. Żółtka przełóż do miski, dodaj miód i cukier waniliowy, a następnie zacznij wszystko ubijać nad parą, aż uzyska się puszystą pianę.
  3. Kiedy żółtka zaczną mocno gęstnieć należy dodać kawałki masła i zdjąć miskę znad garnka. Dodać twaróg i całość dobrze wymieszać na jednolitą masę.
  4. W następnej kolejności należy dodać rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny otartą oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Masę na czas ubijania śmietany wstawiamy do lodówki, aby lekko przestygła.
  5. W międzyczasie ubijamy śmietankę na puszty krem. Ubitą dodajemy małymi partiami do masy i lekko mieszamy, aby nie straciła na puszystości. Porcelanową misę wykładamy gazą kuchenną albo bawełnianą szmatką, przekładamy puszystą masę i przykrywamy jej wierzch. Paschę wstawiamy do lodówki na 6– 8 godzin (najlepiej na całą noc).
  6. Ostatnim krokiem będzie już tylko przygotowanie musu do paschy. W miseczce miksujemy banany z dżemem morelowym, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Połowę brzoskwiń miksujemy na gładki sos. Dwie brzoskwinie odkładamy na koniec  do dekoracji, a resztę kroimy w kostkę i dodajemy musu.
  7. Paschę wyjmujemy z lodówki i odwijamy ze szmatki. Nakrywamy miskę półmiskiem lub talerzem i odwracamy razem do góry dnem. Z wyjęciem paschy nie powinno być problemu. Szmatkę, która jest na wierzchu wyrzucamy.
  8.  Na talerz dekoracyjnie wylewamy mus bananowy i sos brzoskwiniowy, kładziemy paschę i dekorujemy kawałkami brzoskwini, bakaliami oraz zieloną miętą.

Tags:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top