Jak zrobić mazurek wielkanocny?

Jak zrobić mazurek wielkanocny

Jak zrobić mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny to tradycyjny wypiek przygotowywany na Wielkanoc. To wypiek na kruchym cieście, z bakaliami i lukrem. Każdy świątecznie zastawiony stół nie może się bez niego obejść.

Dlatego w poniższym artykule będzie można znaleźć kilka sprawdzonych przepisów na mazurki wielkanocne.

Mazurek paryski

Składniki:

  • na ciasto kruche: 11 dag mąki, 7 dag masła, 4 dag cukru pudru, jajo, łyżka mleka lub śmietany,
  • na ciasto maślane: 6 dag mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła, 2 jaja,
  • dżem,
  • dowolny lukier.

Przygotowanie:

Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajo i śmietanę. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do lodówki. Ze schłodzonego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Na kruche ciasto nałożyć warstwę dżemu, a na dżem ciasto maślane (utrzeć masło z cukrem, dodając jaja, a na końcu mąkę). Brzegi obramować wałeczkiem z kruchego ciasta. Mazurek wstawić do gorącego piecyka (180 stopni z termoobiegiem) na 15-20 min. Gdy ostygnie, oblać lukrem i dowolnie udekorować.  .

Mazurek stefankowy

Składniki:

  • ciasto stefankowe: 19 dag mąki, 16 dag cukru pudru, 16 dag masła, 4 jaja,
  • na krem: 24 dag masła, 12 dag cukru pudru, 3 jaja, 2 dag kakao, łyżka spirytusu,
  • tabliczka czekolady lub tradycyjna polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

Masło z cukrem utrzeć tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Następnie bardzo powoli – ciągle ubijając – dodawać jaja, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać. Z otrzymanego ciasta upiec trzy jednakowe placki.

Przygotowane na krem masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo ubite na parze jaja z cukrem, kakao i spirytus. Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem, ostatni posmarować kremem także z wierzchu i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu oblać mazurek rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową i przed podaniem znów ostudzić.

Mazurek polski

Składniki:

  • 30 dag mąki,
  • 9 dag cukru pudru,
  • 15 dag masła,
  • 2 jaja,
  • marmolada lub powidła,
  • dowolny lukier.

Przygotowanie:

Z podanego wyżej przepisu wyrobić ciasto kruche. Następnie upiec należy dwa placki. Jeden gładki, a drugi z ozdobnym wałeczkiem. Ostudzony gładki placek posmarować marmoladą i ułożyć na nim placek z wałeczkiem. Znów posmarować marmoladą, oblać lukrem i udekorować.

Mazurek pomarańczowy

Składniki:

  • na ciasto kakaowe: 18 dag maki, 16 dag cukru pudru, 5 jaj, 16 dag masła, 2 dag kakao.
  • na masę kajmakowa: 8 szklanki mleka, 3 szklanki cukru, 12,5 dag masła, pół opakowania cukru waniliowego,
  • marmolada,
  • pomarańcze.

Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem, aż uzyska ono konsystencję śmietany, cały czas ucierając dodawać jaja, pod koniec wsypać mąkę i kakao. Z ciasta upiec dwa jednakowe placki. Na małym ogniu, bez przerwy mieszając, zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą nitkę, zdjąć masę z ognia i mieszając ostudzić. Ostudzoną masę kajmakową dodać do utartego (w oddzielnym naczyniu) na puszystą masę masła. Upieczone i ostudzone placki przełożyć marmoladą, oblać masą kajmakowa, ułożyć na niej warstwę pomarańczy pokrojonych w cieniutkie plasterki i przykryć je resztą masy kajmakowej. Udekorować również cząstkami pomarańczy.

Jak zrobić mazurek wielkanocny – wideo porady

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QPUK2kCKeU8[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=twROgfbXnV0[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OH7uNtFDQ3Q[/youtube]

Tags:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top