Jak zagęścić sos?

Jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos

Gotowanie może być nie tylko łatwe, ale i przyjemne! Choć jak wiadomo, początki są zawsze trudne. Początkujący kucharze, którzy dopiero oswajają się ze sztuką kulinarną, są pełni obaw i wątpliwości.

Jednym z nich jest właśnie kwestia zagęszczania sosu.

Jak zagęścić sos?

Jestem przekonana, że z pewnością wiele (jak nie każdy) osób stanęło przed tym dylematem. Jak zatem zagęścić sos? Co najlepiej się do tego przyda? W poniższym artykule przedstawię garść skutecznych sposobów, które sprawdzają się w każdej kuchni. A to, co ostatecznie wybierzemy, jest uzależnione od zasobów naszej lodówki i szafek kuchennych. Mimo to, poniżej przedstawione produkty to najpopularniejsze zagęstniki.

Mąka pszenna i ziemniaczana

Do zagęszczenia sosu powszechnie używa się mąki, którą mieszamy z szklance z zimną wodą. O dokładnym połączeniu składników, całość wlewamy do sosu i bez przerwy mieszamy, aby nie wytworzyły się grudki. To, ile mąki weźmiemy jest uzależnione od gęstości sosu, jaką chcemy uzyskać. Wszystko na koniec doprowadzamy do wrzenia.

Chleb

Pieczywo bez skórki staramy się jak najbardziej rozdrobnić, a następnie wkładamy do sosu. Jako zamiennik chleba można użyć również bułki tartej. W tym przypadku także całość doprowadzamy do wrzenia.

Śmietana

Trzy łyżki śmietany wlewamy do szklanki, a potem dodajemy do niej odrobinę sosu, mieszamy i dodajemy do gotującego się sosu, nieprzerwanie mieszając.

Siemię lniane

Postępowanie jest takie same, jak w przypadku mąki. Mieszamy z wodą, wlewamy do sosu i doprowadzamy do wrzenia.

Cukinia

Należy wrzucić do sosu kostki cukinii świeżej lub mrożonej do sosu i doprowadzić do wrzenia.

Ziemniak

Ugotowanego ziemniaka dokładnie miksujemy na gładką masę i dodajemy do sosu. Na końcu doprowadzamy do wrzenia.

Soczewica

Do naczynia, w którym gotuje się sos wsypujemy garść soczewicy i gotujemy tak długo, aż całkowicie się rozgotuje.

Tags:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top