Jak mrozić pieczarki?

Jak mrozić pieczarki

Jak mrozić pieczarki

Pieczarki to idealny dodatek do wielu dań. Wielu z nas nie wyobraża sobie pizzy właśnie bez grzybów. Ale pizza to nie wszystko. To również wspaniały dodatek do sosów, farszów, kremów czy też sałatek i przystawek.

Wiadomo, że najlepiej smakują jako świeże, ale równie dobrze można je zamrozić i wtedy, gdy tylko zaistnieje taka konieczność, będziemy je mieć pod ręką. Warto jednak pamiętać, że po rozmrożeniu, grzyby będą mogły być wykorzystane jedynie do dań, w których zostaną poddane obróbce cieplnej, dlatego nie możliwe będzie ich zastosowanie w sałatce.

Sposoby na mrożenie pieczarek

Zanim pieczarki zamrozimy, należy je dokładnie oczyścić. Następnie starannie myjemy, obieramy i osuszamy z nadmiaru wody, a potem kroimy według indywidualnych preferencji, zgodnie z tym, do czego będziemy chcieli je użyć. Możemy je rozdrobnić na plastry, w kostkę- mniejszą lub większą, czy też zetrzeć na tarce.

Po pokrojeniu, grzyby umieszczamy w woreczkach foliowych czy też w pojemnikach plastikowych. Dzielimy je na takie porcje, w jakich je później zechcemy zużyć, zgodnie z tym, do czego je wykorzystamy. Takie rozwiązanie będzie bardziej praktyczne. W przypadku, gdy mamy tendencję do mrożenia wielu warzyw czy też owoców, pieczarki możemy dodatkowo podpisać.

Tags:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top